Osteopati
Osteopati är en manuell terapiform där man med händerna jobbar för att återställa hästens naturliga rörelseomfång i sin kropp. Det är en effektiv behandlingsform och inkluderar hela hästens kropp.
Som osteopat påverkar och behandlar jag hästen i:
- Rörelseapparaten - skelett, leder, muskulatur, senor, ligament
- Organ och dess kärl
- Kraniosakrala systemet (alla kopplingar mellan craniet och sacrum med dess craniala nerver, facsia och vätska)
Längs hästens ryggrad löper ryggmärgen. Ryggmärgen tillsammans med hjärnan bildar det centrala nervsystemet. Utanför ryggmärgen finns det perifera nervsystemet. Från ryggradens olika segment löper nerver ut och förser hela kroppen med nervimpulser både till muskulatur, organ och kärl. Om hästen inte har en fungerande rörlighet i ryggraden kan innervationen bli påverkad och signaler till vävnad förändrad. Det kan leda till smärta, spänd vävnad, försämrad cirkulation med mera. Som osteopat strävar jag efter att återställa rörligheten i hästen, så även i ryggraden, vilket har en stor neurologisk påverkan på hela hästen.
Med mobilisering menas att jag med en lugn teknik vill öka rörligheten i ett visst område. Ibland kan ett område behöva mobiliseras först innan djupare tekniker kan utföras och ibland vill man undvika justeringar i ett område och då kan mobiliseringstekniker vara tillräckligt effektiva.
Med manipulation menas att jag med handkraft utför en snabb rörelse mellan två ledytor, i syfte att återställa full rörlighet i den aktuella leden. Vid en så kallad låsning har hästen inte full rörlighet i leden, framför allt genom att intilliggande muskulatur och ligament är för spända. Så det jag gör vid en manipulation, eller justering, är att jag påverkar vävnaden omkring leden och får den att slappna av igen. Jag använder bara mina händer och en god teknik.
Hur går en behandling till?
När jag ska gå igenom en häst vill jag både se den i rörelse och palpera igenom den, för att bilda mig en god uppfattning om hästens status. Jag känner igenom hästens ytliga muskulatur, testar hästens rörelseomfång i alla leder, palperar senor och leder samt ser på hovar och lägger samman allt detta med hästens allmäntillstånd och ägarens beskrivning av hästen
.
Sedan väljer jag att behandla de områden som jag uppfattar hästen har mest problem i för dagen. Jag använder mig av av olika tekniker mobilisering och manuella manipulationer. Ofta kombineras behandlingen med laser.
Stretching och mobilisering är också en viktigt del där många gånger du som ägare får med dig några bra övningar att jobba vidare med på hästen.
Sammanfattningsvis för jag ned allt i en journal som beskriver vad jag gjort med hästen och rekommendationer om fortsatt träning och vård.
Många av de hästar jag behandlar svarar snabbt på behandlingen, ofta redan vid första tillfället. Men jag vill alltid följa upp en behandling för att känna hur hästen svarar på det. Vid andra besöket kan jag och ägaren också diskutera vidare om hur det fortsatta arbetet med hästen kan läggas upp, hur den kan tränas och om den behöver någon ytterligare behandling osv.
Copyright @ All Rights Reserved